"Forårsfornemmelser" 14.04.2024

Kalenderen viser godt nok forår og solen har da også været fremme et par gange, men vi har skam også oplevet sne. Vi tror nu mest på kalenderen og er optimistiske så dette arrangement blev kaldt "Forårsfornemmelser". De kan jo komme i mange forskellige udgaver.

Vores aktive havde igen lagt sig i selen for at finde forskellige sange til vores publikum, som atter mødte trofast op. Der kom faktisk så mange, at vi havde fuldt hus!!


Eftermiddagen blev indledt med en rigtig forårsbebuder "Det er lærkernes tid"  med tekst af Ludvig Holstein og melodi af Thorvald Aagard (nr. 289 i Højskolesangbogen).


Hanna indledte med "En vår er kommet" - også kendt som "Jeg plukker fløjlsgræs" med tekst af Sigfred Pedersen og melodi af Knud Vad Thomsen.


Dernæst fortalte Jørgen at, "Sådan ligger landet" som er skrevet og sunget af Oh Land.


Gulla var også i forårshumør og sang "Bare jeg får en lille én".


Forår kan også blive alt for meget for nogen. Det sang Pia om i sangen "Alt for meget forår i år", som er skrevet af Peter og Thorkild Vest.


Ole kunne faktisk tilslutte sig, at det også kan blive for meget med det forår og sang sin egen "Forbandet forår", som handler om det at være en ung mand, som skal hitte rede i alt det med følelser, piger og forår.


Sammen med Marina nød vi foråret "Mens vi går gennem byen" (på svensk hedder den Sakta vi gå genom stand), bedst kendt med den svenske sangerinde Monica Zetterlund.


Foråret er også den årstid hvor smådyrene kommer frem, og hjemme hos Ib og Pia har de allerede nu været plaget af myrer både ude og inde. Det sang Ib om i Finn Roar's sang "Der er myrer i mit øre".


Elsebeth sang Karen Jønssons "I aften"


Anne Grethe var forsanger i 80'er orkestret Van Dango og hun har sammen med musikeren Carsten Bo Jensen skrevet sangen "Shangrila". Den blev hos os sunget af Marina.


Godt nok gik det bedst for Gulla, hvis hun bare fik en lille én, men hun kunne også fortælle at det går "Meget bedre uden" ... en sjov revysang som fik gang i lattermusklerne.


Benny Andersen og Poul Dissing har også begået en forårssang, nemlig "Svantes forårssang", som Ole sang for os.


Inden pausen skulle vi alle "Ud under åben himmel", der er skrevet af Anne Linnet. Elsebeth fremførte den flot sammen med hele orkestret så der var rigtig gang i den.


For lige at falde lidt ned igen til pausen sang vi fællessangen "Det er så køhnt, det er så dejle" fra Højskolesangbogen nr. 309, med tekst af Karsten Thomsen og melodi af Oluf Ring.


Vi startede efter pausen med "Forårsdag" (højskolesangbogen nr. 307) skrevet af Anne Linnet.


I ca. 1970 sang Grete Ingemann sangen "Sol, sol kom igen" . Hos os kom solen faktisk igen da Gulla sang den for os.


Den svenske poet Carl Michael Bellmann skrev i 1760 et digt, som kom til at hedde "Ulla, min Ulla". Den er sunget af mange forskellige kunstnere, men nogle af de mest kendte er Cornelis Vreeswijk og Axel Schøitz. Den blev hos os sunget af Ole og Kirsten spillede tværfløjte til.


Brudholm Trioen er en dansk trio, som selv skriver og synger en masse viser og også har udgivet flere CD'er med deres egen musik. 2 af deres medlemmer, Hanne Brudholm og Christian Nemming har skrevet visen "Det ku' ha' været os to" og den blev fremført af Kirsten, som selv spillede klaver og Ole på guitar.


Som de fleste ved, kan vores egen Hanna og selv skrive tekster og melodier, og denne gang var det en sang som hedder "Mandag morgen" som hun har skrevet. Den blev fremfør af hende selv med det helt store orkester: Kirsten Klaver, Ole guitar, Ib harmonika, og alle de andre piger som kor.


Kirsten har en svaghed for Ellen Heiberg, som er en dansk visesangerinde, der har skrevet mange viser og også udgivet nogle hæfter/bøger med disse. Vi har hørt flere før, og denne eftermiddag blev det til "Nulpunktet" - en meget lille kort vise. 


Derfor fik Kirsten lov til lige at snuppe én mere, og det blev atter en af Trio Brudholms sange "Jeg fandt dig".


Som noget nyt skiftede vi sprog med den næste vise. Elsebeth havde fået lov at synge på engelsk. Det blev sangen "This is my life" - men er faktisk skrevet af en dansker, nemlig Kim Larsen og Gasolin. 


Andreas P. Nielsen fra gruppen "Dræsinebanden" har skrevet en fin tekst, som Hanna selv har sat melodi til og den hedder "Ode til våren". 


Også hos Jørgen og Birgit har de mærket foråret. Jørgen sang Otto Hennings "Krible Krable".


I 1987 skrev Sebastian en forårssang, som Marina sang for os - "Vårvise".


Ib sluttede eftermiddagen af med at slå fast at "Nu er det forår" som er skrevet af Peter og Thorkild Vest.


Sidste fællessang blev "Hilsen til forårssolen" (nr. 308 i Højskolesangbogen) med tekst og musik af Poul Dissing og Benny Andersen.


Før vi sagde helt farvel til hinanden, sluttede vi naturligvis med "Sidste Vise" 


Vi håber at se jer alle igen Søndag d. 26.05.2024 hvor temaet er "Kaj, John og Anne"


"Frit valg 18.02.2024

Nytåret er overstået og januar har været fyldt med sne og vand i stride strømme. Februar har ikke været meget bedre, men det har ikke forhindret de aktive i at øve på nye sange.

Søndag d. 18.02.2024 var temaet "Frit valg" og der blev sunget mange forskellige viser.


Eftermiddagen startede med fællessangen "Når vinteren rinder i grøft og i grav" fra højskolesangenbogen side 285.


Elsebeth startede programmet med at synge Raquel Rastenni's "Hele ugen alene"


Dernæst var det Pia's tur - for 1. gang alene ved mikrofonen. Det blev til Eva Madsen's "Endnu en nat", hvor melodien er skrevet af Leif Sylvester Petersen, som hun var gift med.


Marina tog os derefter med i "En cirkus"- en vise skrevet af svenskeren Christina Kjellsson. Teksten er oversat fra svensk til dansk, af vores Viseven fra Århus Vibeke Broby, som desværre er gået bort.


Al den sjap, søle og sjask var gået Ib noget på, og han havde fået "Vinterelegi", en Poul Dissing og Benny Andersen sang.


Hanna var også stadig i vinterstemning, selvom sneen næsten er væk og hun sang sin egen "Sneen daler".


Ovenpå alt dette kolde vejr, syntes Gulla at vi skulle lidt længere sydpå. Hun sang Birthe Kjær's "Tennesee Waltz".


Fra cabareén La Blonde fra 1954 kom Jørgens sang, den er dog bedre kendt med Lone Kellermann og hedder "Vandkunstens lille café".


Ole havde fundet en meget gammel sag frem. En vise fra Apollorevyen 1936 og sunget af Carl Alstrup. Ole sang en rigtig flot fortolkning af "Manden på risten".


Hanna havde også fundet en meget gammel vise frem. Det er faktisk en gammel dansk folkevise, som alle kunne synge med på - "Det var en lørdag aften".


Marina havde kastet sig ud i et projekt, synes hun selv. Hun prøvede kræfter med Leonard Cohen's "Halleluja" - og det gik rigtig fint. Hun havde også et flot kor med bestående af Gulla, Hanna og Elsebeth.


Både Gustav Vinckler og Erik Påske har sunget den næste sang. Men denne eftermiddag var det Ole, som gav os "2 hvide liljer og en knækket søjle" - en rigtig tragisk tåreperser.


1. afdelingen sluttede med Gulla, som havde fået sig en ny hobby. Hun er blevet smugler - og sejler fra Sønderborg til Kappeln og retur igen med lommer og tasker fulde af sukker, cigaretter og sprut ombord på "Æ spritter" - som også blev kendt med gruppen Voss.


Lige inden pausen sang vi fællessangen "Det lysner koldt i februar" fra Højskolesangbogen nr. 278. Den var ny for de fleste, men vi klarede det fint.


Efter pause var der lagt lidt op til forårets komme med fællessangen "Den gamle skærslippers forårssang" - nr. 295 i Højskolesangbogen.


Jørgen startede med et digt af J.P. Jakobsen fra 1875 og med musik af Carl Nielsen i 1891. Det er blevet til visen "Irmelin Rose". Også her var der flot kor af pigerne.


Tutta Rolf var skuespillerinde, som i 1939 sang den næste sang. Vores egen Kirsten fortolkede sin udgave af "Månestrålen"


Atter engang skulle vi en tur i cirkus med Elsebeth, som sang "Klovnens sang", som blev sunget af Lulu Ziegler. 


Eddie Skoller er ophavsmand til den næste sang, som Marina havde fundet frem. Det blev til "Den smukkeste vise".


Igen blev det Pia's tur. Hun havde fundet en sang af Patsy Cline, som var en amerikansk countrysangerinde, der desværre døde 31 år gammel i 1963 i en flyulykke, men et af hendes største hits var "Walking after midnight". Den er blevet oversat til dansk af vores viseven Ivan Damgaard fra Visens Venner i Århus, og Pia har fået lov at få en kopi af hans tekst, og på dansk er det blevet til "Jeg går alene".


Som vi tidligere har hørt, så skriver Hanna selv sine sange, og også denne gang skulle vi høre en sang hun selv har skrevet, og som har fået titlen "Klokken er mange".


Ovenpå lidt stille viser, syntes Gulla at vi skulle have lidt fut i butikken, så hun sang "Jeg slår et slag for det gode humør", som er kendt med Grethe Sønck. 


Ib havde fundet en lidt finurlig vise frem, med en morale! Det er de Gyldne Løver som er ophavsmænd til musik og tekst, og den hedder "Når enden er god".


Endnu en Lulu Zieglersang var fundet frem fra Kirstens gemmer. Denne gang blev det "Byens Lys" med melodi af Bernhard Christensen - Tekst: Poul Henningsen


Elsebeth havde fundet en Piaf-sang til os og denne gang blev det "Milord".


Ole fik lov af slutte koncerten med en rigtig flot udgave af P.H.'s "I dit korte liv".


Sidste fællessang blev "Det er idag et vejr, et solskinsvej" fra Højskolesangbogen side 287.


Som altid sluttede en dejlig eftermiddag med "Sidste Vise".


Vi glæder os til at se jer igen d. 14.04.24 kl. 15.00 med temaet "Forårsfornemmelser"