Foråret er i fuld gang, solen skinner, der er næsten 20 gr. udenfor, og en weekend med masser af aktiviteter i byen og konfirmationerne er startet --- spændende om vores tema kunne fange nogle tilhørere.
Som altid er vores visesvenner trofaste og mødte talrigt op, og der kom endda gæster, som vi slet ikke havde regnet med. Det var bare supergodt. Der var i alt 40 tilhørere og det giver os jo rigtig blod på tanden til at levere nogle gode viser og sange.
Denne søndag blev ingen undtagelse.
Vi havde desværre lidt mandefald, da Kirsten og Ole havde fået noget akut i familien, og derfor ikke kunne deltage. Heldigvis har de aktive et stort sangkatalog, og kunne finde et par ekstra numre frem.
Dagens program blev:
Første fællessang, som hyldede de 80 år for Danmarks Befrielse i 1945, var "En lærke letted'" med tekst af Mads Nielsen og melodi Mathias Christensen.
Gulla fik lov at starte koncerten og det var også med en sang, som tog os tilbage til krigens tid, en tekst skrevet i 1945 og en omskrivning af den kendte "Det var en lørdag aften".
Sidste hyldest til de 80 år blev sunget af Elsebeth, nemlig med Poul Henningsen og Kai Normann Andersens sang "Man binder os på mund og hånd", tidligere sunget af Liva Weel.
Da vi samtidig er midt i foråret, havde Marina fundet en rigtig forårssang, nemlig Sebastian's "Anemonesangen".
Jørgen stillede os et spørgsmål: "Hva' gør vi nu lille du?" som er skrevet af Kim Larsen.
Hanna har selv skrevet en rigtig forårssang "En morgen i maj". Hun spillede selv guitar, Ib klaver og så var pigerne og Jørgen med på kor.
I disse lidt urolige tider rundt om i verden, drømte Pia om at alting så anderledes ud, og hun sagde: "Jeg vil bygge en verden" - Skrevet af Harry Jensen og Knud Pheiffer.
Herefter flirtede Gulla lidt med mændene i en rigtig sjov vise, der hedder "Kom ind til mig"
Marina var også lidt i det kærlige hjørne og sang Bjørn Afzelius's "Du er det fineste jeg ved".
Elsebeth har et eller andet med landbruget, og denne gang var det nok om fremtidens håb, for hun sang i hvert fald om at være en rigtig "Økolandmand" med Ib på klaver, Hanna på guitar og Marina rytmeæg. Sangen er skrevet og sunget af Anne-Dorte Michelsen.
Fra 1927 kommer den næste sang, som også blev sunget af Liva Weel, den hedder "Husaren".
Ib sluttede 1. afdeling af med "Noget om at ærgre sig" af Halfdan Rasmussen, hvor han ærgrer sig lidt over alle de piger, han ikke har mødt i sit liv.
Fællessangen var "Nu blomstertiden kommer"
Efter pausen startede vi med "Se dig ud en sommerdag" af Jeppe Aakjær og Carl Nielsen.
I 1960 sang Blue Boys den første sang i denne afdeling, men denne eftermiddag var det 2 andre "boys", nemlig Pia og Elsebeth, som sang "Skraldesangen" om hvordan livet er som skraldemand både nu og i fremtiden. De sidste 2 vers er skrevet af Elsebeth, og det var det helt store udklædningsstykke.
Lidt mere festligt blev det også da Gulla sang en revysang om "En upassende affære" med Jørgen på klaver og Ib på harmonika.
Herefter gav Marina os Anne Linnet's "1000 stykker", som på svensk er sunget af Bjørn Afzelius og hedder "1000 bitar"
Jørgen tog os med tilbage til en sang, der er oversat af Preben Kaas og sunget af Dirch Passer. Det var den kendte amerikanske sanger Al Johnson, der gjorde sangen kendt - nemlig "Sonnyboy".
Teksten til den næste tekst, er omskrevet/oversat af Elsebeth selv, og er en hyldest til Paris. Den hedder"Padam" og er sunget på fransk af Edith Piaf. Den handler bl.a. om Bastilledagen og revolutionen i Paris i 1789. Den handler også om franskmændenes håb om "Frihed, lighed og broderskab".
Hanna sang sin egen sang "Mindernes fodspor", hvor hun tænker tilbage i sit liv. Hun spillede selv guitar og fik akkompagnement af Ib på harmonika.
Poul Krebs har skrevet den næste sang, som Marina havde fundet frem, og det var "Så'non som os".
Benny Andersen har skrevet en masse viser om Svante Kofoed, den mest kendte er nok "Svantes lykkelige dag" - den med Nina der er gået i bad og Svante der spiser ostemad. Svante Kofoed var dog mest en temmelig deprimeret mand, så derfor havde Jørgen valgt at synge om "Svantes sorte vise".
Endnu en Piaf-vise er blevet oversat/omdigtet af Elsebeth, og i hendes udgave hedder den "Hotelværelset".
I "sangen om Herdis" fortæller Gulla, hvordan det gik med Herdis, der var hypokonder og plagede sin læge så meget, at han hængte sig selv, inden Herdis selv led en grum skæbne. En rigtig sjov revyvise.
Ib havde været i gemmerne og fundet en sang af De Gyldne Løver "Farvel min ven".
Som afslutningen på eftermiddagen sang Hanna og Elsebeth "Nu er jord og himmel stille" med tekst af Martin Borup og melodi af C.M. Bellmann.
Sidste fællessang blev "Nu lyser løv i lunde" som blev skrevet af Johannes Jørgensen til en grundlovsfest på Vodroffslund i 1892 og melodi af Carl Nielsen.
Efter at Ib havde takket alle de aktive for deres indsats, var det naturligvis tid til "Sidste Vise".
Vi takker atter for det store fremmøde, og vores næste koncert er d. 15. juni 2025 med temaet "Sommer og sol m.m."
Søndag d. 16.02.2025 bød på rigtig vinterstemning både inde og ude. Selvom det regnede og var koldt, havde rigtig mange visevenner fundet vej til vores 1. arrangement i 2025. Der kom både nye og "gamle" visevenner og nød eftermiddagen sammen med os.
Eftermiddagen blev indledt med en sang, som Elsebeth havde skrevet teksten til og kaldt "Vinterstemning", den blev sunget af alle de aktive på en skotsk melodi, som også er kendt som melodien til "Oister"-reklamerne i TV. En rigtig festlig indledning.
Så fik gæsterne også lov til at synge, da vi startede med den første rigtige fællessang "I sne står urt og busk i skjul".
Jørgen indledte eftermiddagen med Kim Larsens "Det er en kold tid, som vi lever i".
Marina havde fundet en sang af Søs Fenger frem, som hedder "Holder øje med dig".
Fra filmen "Den blå engel" med Marlene Ditrich fra 1930, sang Kirsten titelmelodien af samme navn.
Ole skriver, som alle jo ved, selv en masse tekster og melodier. Da han ikke rigtig syntes, han kunne finde en tekst og melodi, til denne eftermiddag, skrev han selv dette til den første han sang, og som havde fået titlen "Vinterdøgn"
Den næste sang, han fremførte, var dog skrevet af andre, nemlig TV2 og det var deres "Bag duggede ruder".
En gammel folkemelodi, som vi ikke kender tekstforfatter eller komponisten til, var fundet frem af Pia. Det var sangen "En kæde af evige bånd".
Også Elsebeth havde gravet lidt i Kim Larsens store sangsskat, og hun havde fundet frem til sangen "Den gang da jeg var lille".
Gulla sang også om et vejrfænomen, som man kan se om vinteren, nemlig en rigtig festlige vise om "Tordenknald".
Vores egen aktive viseven Hanna skriver selv tekster og musik, men til den første, som Hanna fremførte, havde hun selv skrevet musikken, mens teksten var et digt af Halfdan Rasmussen, som hedder "Månen der sejler over himlen". Kirsten spillede selv klaver til og Hanna guitar.
Hanna's næste vise var også skrevet af hende selv, både tekst og musik, og det er faktisk en sang, hun har skrevet til sit barnebarns konfirmation. Hun fik hjælp af Ole på guitar og Kirsten på klaver.
Fra Scala revyen "Smil Københavner" 1927, sang Elsebeth en tidlig vise om kokain misbrug, dengang sunget af Liva Weel.Komponist: Jean Lenoir - Tekstforfatter: Mogens Dam.
Ib var blevet temmelig forkølet i ugen op til arrangementet, og var i tvivl om, om hans stemme kunne holde, men han forsøgte sig alligevel med en meget aktuel vise, nemlig Benny Andersens's "Vinterelegi" - og det gik ganske fint.
Før pausen var det tid til en fællessang, og det blev "Spurven sidder stum bag kvist".
2. afdeling blev indledt med endnu en Benny Andersen sang, nemlig "Barndommens land".
Ib lagde ud med Peter Vesth's "Veras vinterven".
Så var det igen Ole's tur til at synge for os. Og han havde atter skrevet tekst og melodi til en sang, som han havde kaldt "Tørlagt".
"Januar har sne på huen" er fra en samling af tolv sange bestilt af Foreningen Kolding Sangens By, Kolding Kunstforening og Kolding Bibliotek. Fem af sangene er optaget i Højskolesangbogen. Den blev sunget af Kirsten.
Sangen "Februar" er skrevet af Iben Krogsdal og Erling Lindgren og stammer fra udgivelsen Et dusin danske sange, der indeholder 12 nye danske årstidssange, og er også en af dem, som er kommet med i højskolesangbogen, og den havde Kirsten valgt som sin sidste sang.
Vi er jo alle ret glade for sangene i Højskolesangbogen, men især Jørgen spiller og synger ofte sange fra den. Der er især én sang, som var med i den gamle udgave, men desværre er udgået i den nyeste udgave, som han holder af, og derfor havde valgt "Det var en morgen" med tekst og melodi af Kurt Larsen og Lisbeth Torp.
Hanna's sidste sang denne eftermiddag var også et samarbejde mellem 2 visevenner. Hanna har skrevet melodien til en tekst skrevet af Elsebeth, og sangen hedder "Årstidens sang". Den blev spillet af Hanna og Ole på guitar og Ib på harmonika.
Så var det igen tid til en festlig sang, som blev sunget af Gulla, og hed "Den gamle harpe".
Kim Larsen kom igen ind i varmen hos Marina , og hun sang hans dejlige sang "Hjerterdame".
Peter Vesth fik også lov at blive repræsenteret endnu engang denne eftermiddag, og det var Pia som sang "Mørke mandagsmorgner".
Den sidste fra Elsebeth denne eftermiddag var "Rosen fra Milano", som bl.a. er sunget af Raquel Rastenni.
Eftermiddagens sidste festlige indslag blev leveret af alle de aktive med alle pigerne klædt ud med festligt hårpynt og Gulla som en flot gentleman, der sang "Når på himlen små stjerner blinker", kendt med Gustav Winckler.
Vores sidste fællessang blev Kaj Munk's tekst "Den blå anemone", som jo bebuder at foråret er lige om hjørnet.
Vi sluttede af, som vi plejer med "Sidste Vise".
Med en så fantastisk opbakning fra vores publikum, er det jo ingen sag at finde og synge for jer alle, og vi håber på et gensyn
Søndag d. 11. maj 2025 kl. 15.00 med en udfordring til de aktive, da temaet bliver "Fortidens synder, fremtidens håb".